На 12 февруари 1905 г. във Враца е роден легендарният български

...
На 12 февруари 1905 г. във Враца е роден легендарният български
Коментари Харесай

Какво не знаем за легендарния илюзионист Мистър Сенко

На 12 февруари 1905 година във Враца е роден именитият български илюзионист Евстати Христов, станал прочут в целия свят като като Мистър Сенко.

Някои от най-известните му илюзии са „ Електрическият стол “, „ Разрязване на жена с циркулярен трион “ и „ Сваляне на главата “. За последната заблуда той получава през 1961 година в Индианаполис специфичната премия на Американската асоциация на илюзионистите. По категорично гледище демонстрира „ Сваляне на главата “ и в Холивуд пред звездите на американското кино.

Мистер Сенко е почетен член на асоциациите на илюзионистите на Германия, Франция и Съединени американски щати. Френското съдружие на илюзионистите му връчва най-високото отличие - ордена „ Робер Худен “. Почетен жител е на Париж и София, а също и почетен президент на Клуба на илюзионистите в България от основаването му. 

Според легендите за Сенко, през 1930 година поради това, че просрочен, журито на фестивала в Лайпциг дисквалифицирало българина. Тогава той се ядосал и си отрязал главата. Номерът му донесъл втора премия. Първа взел австриец, качил на сцената лимузина, която няколко хубавици лъскали. Той извадил пура, запалил я и хвърлил горящата съчка върху колата, която изчезнала дружно с хубавиците.

Пак от Германия идва слухът за странностите на врачанина. Преди театър той заставал на входа да посреща феновете и неусетно да прибира това-онова. После на сцената прибирал откраднатото. През 1936 година обаче Сенко малко се поувлякъл и прибрал кортика и револвера на самия Херман Гьоринг. Човекът след Хитлер буен и демонстративно напуснал залата.

На сесия на Съвета за икономическа взимопомощ след театър на мага министър председателят на Демократична Германия Хорст Хондерман споделил на сътрудника си Станко Тодоров: Искам Сенко за министър на стопанската система. „ А, не ме понижавайте! ”, опънал се магът, който имал единствено приключен седми клас.

Той обичал пазарите и ги превръщал в своя сцена. Спирал пред някоя селянка, вземал от кошницата  яйце, чупел го и оттова излизала лъскава монета. „ Купувам всичките! ”, отсичал. „ Не се продават ”, сопвала се дамата и си прибирала багажа. После я виждали зад ъгъла, изпочупила всичките яйца, разчорлена и нервна.

Щом пристигнел в някой град, магът на първо време отивал в бръснарницата. После против няколко гратиса фигарото разправял: „ Сенко беше тук, остави си главата да я обръсна и излезе да се разноски! ”. Мълвата бързо обикаляла близките улички, а на спектакъла залата се пукала по шевовете.

Реквизитната глава на мага имала своя роля и отвън сцената. Тръгнел ли за чужбина, я слагал на дивана, хвърлял едно одеяло и създавал заблуда, че е в стаята и спи - положително оръжие против крадци във времето без СОТ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР